Totaltel logo

Totaltel Távközléstechnika Kft. in English magyarul
Cégünkről Termékek Szolgáltatások Referenciák Partnereink Kapcsolat Letöltések
 

Pont-pont mikrohullámú rádióberendezések

A Totaltel az első TDR digitális mikrohullámú berendezést 1992.-ben telepítette. Az első felhasználók között voltak a Postabank és az Antenna Hungária műsorszóró vállalat.

A Totaltel több száz mikrohullámú összeköttetést szállított a Motorola Magyarország számára 1996. és 1997, között. Ezek az összeköttetések a MATÁV (később T-Com), az országos telefon-szolgáltató hálózatában nyertek alkalmazást. Némelyikük 2010.,-ben is használatban volt.

Totaltel mikrohullámú rádióberendezéseket telepítettünk a paksi atomerőműben, az MTI-nél a Felső-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóságnál, az adóhatóságnál (APEH, később NAV), a Magyar államvasutaknál, a budapesti egyetemek hálózatában, számos magáncégnél, mint pl. a Fővárosi Vízművek, a Sara Lee Magyarország, az EGIS Gyógyszergyár. A Magyar Honvédség országos hálózatának mikrohullámú rádióberendezéseit a Totaltel szállította.

Az elmúlt 15 évben szerzett tapasztalatok birtokában Totaltel kifejlesztette a TDR mikrohullámú rádióberendezés továbbfejlesztett változatát, a TDR-F számítógép-vezérelt rádióberendezés családot.

A TDR-F rugalmas, szoftver-definiált (SDR) rádióberendezés család

A szoftver-definiált rádióberendezés család tagjai az 5-7-8-13-15-18-23-38 GHz-es frekvencia tartományokban működnek és E1, E3 jelek (G.703 szabványú 2, vagy 34 Mit/s) átvitelére, valamint Ethernet helyi hálózatok (LAN, 10/100Base-T) összekapcsolására szolgálnak.

A TDR-F berendezés egy kültéri mikrohullámú egységből és egy beltéri jelfeldolgozó egységből áll, amelyeket egyetlen koaxiális kábel köt össze. A kültéri egység (ODU) csak az alkalmazott frekvenciasávtól, a beltéri egység (IDU) pedig az átvitt jelek tulajdonságaitól és olyan alkalmazási körülménytől függ, mint a tartalékolás, vagy a hálózatfelügyelet.

Az ODU széles sávú mikrohullámú áramköröket tartalmaz, a csatornafrekvencia, és adóteljesítmény szoftverből állíthatók. A berendezést helyi számítógépről rugalmasan konfigurálva, illetve szükség esetén az aktuális igény szerintire cserélve az interfészt, a moduláció formátuma 4QAM, 16QAM, vagy 32 QAM) és az átviteli sebesség 4-től 100 Mbit/s-ig beállítható. A beltéri egység változatai több különböző hálózatfelügyeleti és tartalékolási rendszerben működhetnek: az 1+1 tartalékolás lehet melegtartalékolás, tér, vagy frekvencia diverziti is.

A berendezés három különféle interfésszel készülhet:
  • IFE1: interfész 8 db E1 (2 Mbit/s G.703) csatorna számára,
  • IFET: Interfész beállítható sebességű Ethernet és egy külön E1 csatorna számra, és
  • IFE3: interfész egy E3 (34 Mbit/s G.703) és egy külön E1 csatorna számára.
A beltéri egységhez négy interfész csatlakoztatható. Az összeköttetés egy adott interfész konfigurációhoz tartozó kapacitása módosítható a felügyeleti szoftverből. Az interfész csatornái az aktuális igénynek megfelelően aktiválhatók.


Például, egy IFE1 interfész a távolból (is) konfigurálható 2xE1, vagy 4xE1, vagy 8xE1 csatornára. Két IFE1 interfészt tartalmazó berendezés 16 külön E1 csatornát tud átvinni. Ha az egyik fiók egy külön IFET interfészt tartalmaz, az E1 csatornák minden további nélkül átirányíthatók Ethernet átvitelre.

A berendezések fő paraméterei teljesítik a vonatkozó ITU-T, ITU-R és ETSI ajánlásokat.

Adatlapok letöltése    
Lap tetejére

A TDR-F-W szoftver-definiált (SDR) mikrohullámú rádióberendezés

A Totaltel nagy sebességű pont-pont átvitelre szolgáló digitális rádióberendezés család tagjaként a 13-38 GHz-es frekvenciasávokban működnek. Átviteli sebességük 22 és 350 Mbit/s között állítható be. Ethernet bridge-ként helyi hálózatokat is összekapcsolhatnak, további 1-17 E1 csatorna átvitelérők is gondoskodva. Segítségükkel, az alkalmazott frekvenciasávtól függő távolságot áthidalva, gazdaságos közepes, vagy nagy kapacitású összeköttetések valósíthatók meg nyilvános és magánhálózatokban.

A kültéri és beltéri egységet egy legfeljebb 300 m hosszú koaxiális kábel köti össze. A kültéri egység és az antenna egybeépíthető. A beltéri egység egy 1U magasságú 19”-es fiókban helyezkedik el.

A kültéri egység adatsebesség független, és csak a működési frekvenciasávtól függ. Valamennyi frekvenciasáv lefedését minimális számú kültéri változat biztosítja. A berendezések csatornafrekvenciája és az adóteljesítménye szoftverből állítható. A beltéri egység független a frekvenciasávtól.

Megfelelő E1, E3 és Ethernet interfészei és a beépített multiplexer biztosítják a különféle jelek egyidejű átvitelét a rádiócsatorna sávszélességének megosztásával. A jelek rádiócsatornához illesztését a digitális jelfeldolgozáson alapuló, konfigurálható 4-256 QAM modem végzi, melynek standard része a hibajavító kódolás és az adaptív kiegyenlítés.

A rádiócsatorna sávszélességét megosztva, beépített multiplexer gondoskodik a gigabites és a megfelelő számú E1 interfész jeleinek a egyidejű átviteléről. A rádiócsatorna egy DSP alapú, konfigurálható 4-256 QAM modemen keresztül csatlakozik, amelynek része a FEC (forward error correction) és az adaptív kiegyenlítés is. Az adaptív moduláció kiválasztásával a moduláció a rádiócsatorna aktuális állapotához igazodik, maximálva az összeköttetés megbízhatóságát. A gigabites interfészeken átvitt jelekhez QoS tulajdonságok rendelhetők.

A berendezés és interfészek jellemzői megfelelnek a vonatkozó ITU ajánlásoknak, valamint az ETSI/IEEE szabványoknak

A Gigabit Ethernet, optikai és vezetékes E1 interfészek mellett három opcionális interfész áll rendelkezésre:
  • IFE1: interfész 8 db E1 (2 Mbit/s G.703) csatorna számára,
  • IFET: interfész egy további, beállítható sebességű Ethernet és egy külön E1 csatorna számára, és
  • IFE3: interfész egy E3 (34 Mbit/s G.703) és egy külön E1 csatorna számára.
Két további interfész fiók áll rendelkezésre a beltéri egységben. Az egy adott interfész konfigurációt tartalmazó összeköttetés kapacitása szoftverből módosítható. Az interfész csatornák az aktuális igénynek megfelelően aktiválhatók.

A berendezések beépített szolgálati és felügyeleti funkciókkal rendelkeznek: szelektív hívású szolgálati szolgálati távbeszélő csatorna, teszt hurkok diagnosztikai célokra, bithiba-arány mérés és az átviteli minőség statisztikai jellemzőinek folyamatos regisztrálása. A felügyeleti funkciók helyi kezelése standard PC-vel, vagy távoli hálózatfelügyeleti központból szabványos SNMP interfészen keresztül történhet.

Az alkalmazott konstrukciós és gyártási technológiák a berendezések kiváló megbízhatóságát eredményezik.

A berendezés és interfészek jellemzői megfelelnek a vonatkozó ITU-T, ITU-R és ETSI ajánlásoknak.

Adatlapok letöltése    
Lap tetejére

A TDR-F-1P5 mikrohullámú rádióberendezés

A TDR-F számítógépvezérelt mikrohullámú rádióberendezés család e tagja az 1,5 GHz-es frekvenciatartományban működik, és egy E1 jelet visz át.

A berendezés kihasználja az alkalmazott 1,5 GHz-es frekvenciasáv kedvező tulajdonságait. A kis veszteségű kábelek rendelkezésre állása lehetővé teszi az osztatlan berendezést, így a teljes berendezés beltéri konstrukció. A 23..60VDC táplálású mellett 230VAC változatot is kínálunk.

Kifejlesztettük az 1+1 tartalékoló rendszert kritikus, pl. műsorszóró modulációt átvivő, (stúdió és műsorszóró adóberendezés közötti) összeköttetések számára.

A berendezée beépített E1 interfésszel készül és felszereltük szolgálati beszédcsatornával, és kézibeszélővel. Az E1 csatorna átvitelére egyetlen 0,5 MHz sávszélességű csatorna szolgál 32QAM modulációval. Ha nagyobb sávszélesség is rendelkezésre áll a moduláció a távolból isátkapcsolható 16QAM, vagy 4QAM-re.

Adatlapok letöltése    
Lap tetejére

Antennák

A Totaltel partnercége által kínált antennákra alapozva Totaltel szállít parabolaantennákat valamennyi említett frekvenciasávra, a 0,3m – 2,4m mérettartományban. A kültéri berendezésrész egybeépíthető az antennával, elkerülve így a tápvonal alkalmazásából eredő veszteséget és többletköltséget. Tartalékolt alkalmazásnál a szükséges elágazó közvetlenül az antennára is szerelhető, a két kültéri egység pedig az elágazóra. Ily módon kompakt és gazdaságos megoldás érhető el.

Adatlapok letöltése    
Lap tetejére

Hálózatfelügyelet a TDR-F berendezésekhez

SNMP

A TDR-F digitális mikrohullámú rádióberendezés szabványos SNMP felügyelettel szállítható, amely saját IP hálózatán működik. Ez a hálózat TDR-F berendezések egy felügyeleti célból összekapcsolt összekapcsolt csoportját foglalja magában. Valamennyi mikrohullámú berendezésnek saját IP címe van, melyeken címezhetők és konfigurálhatók a felügyeleti központól. A berendezés valamennyi paramétere állítható így.

A felügyeleti rendszer különálló Ethernet hálózata más célra is használható, pl. az infrastruktúra működtetésére. Ha a mikrohullámú rádióberendezés rendelkezik az opcionális „külső kontaktusok” kártyával, különféle külső berendezések vezérlését lehet segítségével megoldani, mint pl. tápegység, behatolásjelzés, légkondicionáló,stb.

Magas követelményeknek megfelelő központi felügyeleti szoftver is szállítható SNMP obkektumok ezreinek vezérlésére. A (berendezésszámot tekintve) kisebb igényű, költségérzékeny megoldásként saját fejlesztésű felügyeleti rendszer áll rendelkezésre.


Lap tetejére

 

© Totaltel Kft. 2020              Laptérkép    Lap tetejére